• MIÓD GRYCZANY AMBER PREMIUM

MIÓD GRYCZANY AMBER PREMIUM

86.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 5 dni roboczych
Cena przesyłki 18.5
KURIER INPOST 18.5
Kurier za pobraniem 19
KURIER DPD 19.5
Dostępność Mało
Waga 1.05 kg

Zamówienie telefoniczne: 662240578

Zostaw telefon

Rok zbiorów: 2021

Geografia pozyskiwania miodu: Kaszuby, Polska

przetwarzanie: ręcznie robione miody kraftowe

Miód pojedynczy “single”: jest to miód z jednego ula – pasieki, nie jest to mieszanka miodów

Kaloryczność: w 100g miodu znajdziesz 304 kcal. W 1 łyżce stołowej około 20 g miodu znajdziesz około 61 kcal

Seria: Kraftowe miody flowerbee™ z serii Amber to miody pozyskiwane na terenach przyległych do Morza Bałtyckiego, gdzie występuje naturalny bursztyn. 

Opis: Miód gryczany flowerbee™ to najczęściej barwa ciemna jak herbata lub brązowa. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Miód gryczany ma wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych. Jest znany jako substancja oczyszczająca i wzmacniająca naczynia krwionośne, ponieważ zawiera rutynę. To właśnie dzięki zawartości tego składnika miód gryczany polecany jest osobom starszym, które mają problemy z układem krążenia, np. z powodu miażdżycy. Ponieważ cukry proste zawarte w miodzie są wchłaniane bezpośrednio do krwiobiegu, mogą niemal natychmiast odżywiać mięsień sercowy i omijać wątrobę, dzięki czemu odciążają serce.

Dodatkowo należy wspomnieć, że miód gryczany znany jest ze swoich właściwości antybiotycznych i doskonale chroni organizm przed różnymi chorobami. Co ciekawe, miód ten odtruwa i oczyszcza wątrobę. Przekłada się to na lepszą pracę tego narządu, który sam odpowiada za detoksykację i filtrację naszego organizmu. Spożywanie miodu gryczanego wspomaga wątrobę, dzięki czemu chroni nas przed chorobami wątroby i układu odpornościowego. Nasza wątroba i nerki są chronione przed uszkodzeniami również dzięki wysokiej zawartości choliny w miodzie gryczanym.

Według badań nad miodem ciemnym picie miodu gryczanego w mieszance z czarną herbatą pomaga znacząco zwiększyć poziom antyoksydantów w organizmie. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Sama rutyna również zapobiega rozpadowi witaminy C, a jednocześnie poprawia jej biodostępność. Wspomaga również szybsze gojenie się ran zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Minerały i witaminy:

Minerały: fosfor, potas, mangan, sód, miedź, krzem, cynk, żelazo, magnez

Witaminy: C, B1, B2, a także niacyna

Miód gryczany zawiera również następujące enzymy: amylazę, fosfatazę, inwertazę.

Działanie zdrowotne: Zawiera wysoko przyswajalne żelazo i magnez, które usprawniają pracę układu nerwowego i pracę serca. Ze względu na dużą zawartość żelaza, które jest całkowicie przyswajalne, polecany jest przy anemii z niedoboru żelaza, zarówno u dzieci jak i dorosłych.

Dodatkowymi pozytywnymi właściwościami miodu gryczanego jest jego zdolność do zmniejszania szkodliwości używek takich jak herbata, kawa, alkohol i nikotyna. Ponadto miód gryczany usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi oraz ma właściwości przeciwnowotworowe.

Miód gryczany spożywany regularnie zwiększa poziom hemoglobiny, a tym samym przyspiesza odnowę organizmu i czyni go silniejszym, nawet po inwazyjnych zabiegach chirurgicznych czy zabiegach leczniczych. Co ciekawe, korzystnie wpływa również na poprawę wzorca, słuchu i pamięci.

Przechowywanie: baryłkę miodu najlepiej przechowywać we własnym opakowaniu – tubie, zapewnia odpowiednie zaciemnienie i chroni przed gwałtownymi zmianami temperatury (efekt termosu). Optymalna temperatura przechowywania w domu do + 18 ℃ (64F) (im niższa, tym lepiej). Optymalna temperatura to około 9-12℃ (48-54F). 

Ekologia: nasze miody pozyskiwane są na ekologicznie czystych terenach, z dala od przemysłu i ośrodków ludzkich. To nasz priorytet!

Stosowane przez nas opakowania nadają się w 100% do recyklingu i są wykonane z surowców wtórnych. Używamy głównie: szkła, stali, papieru, drewna. Nie używamy plastiku.

Jakość: każda pasieka jest przez nas kontrolowana pod względem jakości przerobu i ekologii.

Każda partia miodu jest badana przez niezależne laboratorium Instytutu Ogrodnictwa Oddziału Pszczelarstwa w Puławach. 

Każda partia miodu jest badana przez miejscowego lekarza weterynarii.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci